FRENCH PRESS

Ev kullanımında en yaygın şekilde kullanılan kahve demleme yöntemlerinden biri olan french press, hızlı ve kolay hazırlanır olması ile öne çıkıyor. Ancak birçoğumuz french press ile kahve demlerken ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz.

French presste hazırlayacağınız kahvenin lezzetini ve aromasını tam olarak alabilmesi için, 200 ml kadar suya bir yemek kaşığı öğütülmüş kahve ölçüsünü kullanmanız gerekir. Daha az kahve kullanılması kahvenin fazla sulu, daha fazla kullanılması ise fazla sert olmasına neden olur.

Kahvenizi ve kaynayan suyu french presse ekledikten sonra bir kaşık yardımı ile karıştırmanız da önemlidir. Bu sayede kahve eşit şekilde dağılacak ve su ile teması artacaktır.

French pressin kapağını kapattıktan sonra dört dakika kadar kahvenin demlenmesini beklemeniz gerekir. Dört dakikanın sonunda ise press işlemi yapılır ve kahve içime hazır hale gelir.





MOKA POT

Moka pot, ülkemizde de son yıllarda giderek popülerleşen bir kahve demleme aracı. İnternet üzerinden ya da mağazalardan satın alabileceğiniz demlik, oldukça basit bir sistemle çalışıyor

Moka pot ile kahve demlerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, kahve çekirdeklerinin orta kalınlıkta öğütülmüş olması. Çekirdeklerin fazla ince şekilde öğütülmesi, telvelerin kahveye karışmasına sebep olabiliyor.

Bir diğer önemli nokta ise, moka pot ile kahve demleme işleminde kaynar su kullanılması ve demliğin hazır olur olmaz ocak üstüne yerleştirilmesi. Soğuk su kullanılarak demlenen kahve, daha acı bir tada sahip oluyor. Kaynar su eklendikten ve tüm hazneler yerleştirildikten sonra ocağa almak için beklenilmesi de kahvenin tadını daha acı hale getirebiliyor.






DRİPPER YÖNTEMİ

Son dönemde ülkemizde de giderek daha fazla tercih edilmeye başlanan dripper, evinizde profesyonel kahve demlemek için oldukça iyi bir araç. Tek bir fincan kahve hazırlamanıza olanak tanıyan dripper, kullanım açısından da büyük kolaylık sağlıyor.

Kahve fincanın üzerine yerleştirilen ve filtre ile kullanılması gereken dripper, pratik olması ve taşınabilirliği ile de öne çıkıyor. Sadece sudan geçirilerek temizlenen aparatı çantanızda da taşıyabilirsiniz.

Dripper isimli aparatı kahve fincanınızın üzerine yerleştirdikten sonra, hazneye filtrenizi yerleştirin. Orta büyüklükte öğüttünüz kahveyi filtrenin içine koyun ve kaynar suyunuzu kahve üzerinde gezdirin. Dripper aparatı, demlenen kahvenin damlalar halinde fincanınıza akmasını sağlayacak.





Chemex

Chemex, 1940’lı yıllarda Dr. Peter Schlumbohm tarafından icat edilmiştir.

En pratik kahve demleme yöntemlerinden biridir.

Standarttan üç kat daha ince bir filtre kullanılarak sıcak su dairesel hareketlerle kahve üzerine dökülür ve yarım dakika kadar demlenmeye bırakılır.

Chemex ile hazırlayacağınız kahve, saf aromalı ve yumuşak içimli olacaktır.





Aeropress

2005 yılında, uçan disk üreticisi Aerobie tarafından piyasaya sürülen Aeropress, kahvenin basınçla demlenme yöntemidir.

Aeropress, vakum oluşturarak kahvenin, suyun kahve tanelerinin arasından geçmesiyle demlenmesini sağlar.

Kahve taneleri ile az miktarda su 1-2 dakika kadar karıştırılır. Ardındansa pompa ileri itilerek kahve hazırlanır.

Chemex ile hazırlayacağınız kahvenin lezzeti ve aroması espressoya yakındır.






SYPHON

Öncelikle taze kahve, Syphon, filtre, ocak, su ve tartımızı hazırlıyoruz. Sıcak bir su ile ön ısıtma yapıp iyice kuruladığımız Syphon’ın alt kısmını yerine yerleştiriyoruz . Hazneyi 3 Cup (1 cup yaklaşık 125 mL ediyor) çizgisine kadar kaynar su ile dolduruyoruz, sonrasında üst karafa filtreyi takıp yerine oturtuyoruz.

Her cup için 7 gram olmak üzere 3 Cup için toplam 21 gram kahvemizi French Press’te kullandığımız gibi büyük (coarse) şekilde öğütüyoruz ve üst karafa döküyoruz.

Isıtıcımızı açıp alt karafı ısıtıcının üzerine yerleştiriyoruz ve suyun kaynayıp basınç oluşturmasını bekliyoruz. Basıncın etkisi ile üst karafa dolan suyumuzu ve kahvemizi yavaşça karıştırıyoruz ve 45 – 60 saniye arası bir süre boyunca demlenmesini bekliyoruz. Ardından ısıtıcıyı alt kısımdan çekiyoruz ve büyünün başlamasını izliyoruz. Alt kısımdaki soğuyan hava vakum etkisi göstererek yukarıdaki karaftan kahvemizi çekiyor ve alttaki karafa dolmasını sağlıyor.

Syphon yöntemi ile hem iki filtre (metal ve bez) hem de yüksek vakumu sayesinde yüksek gövdeli, parlak ve temiz bir kupa kahve elde etmiş oluyoruz. Demlememiz bittiğinde bez filtreyi temizleyip kuruladıktan sonra su içinde buzdolabında muhafaza etmenizi öneriyoruz, bu sayede filtrenizi uzun bir süre kullanabilirsiniz.